Bevara Ekholms fotoateljé


Googlar man på ”dagsljusateljé” får man 6 träffar. En är från Ronneby kommunstyrelses protokoll 2003-02-17 där kommunstyrelsen svarar att ”Kommunstyrelsen meddelar företaget Smålandsvillan att kommunen inte har för avsikt att sälja fastigheten”.
Ibland står olika intressen mot varandra. 2003 ville ett byggföretag/husförsäljare komma åt tomten där Oscar Ekholms fotoateljé ligger i Kallinge. De erbjöd sig att lyfta väck huset och flytta det till valfri plats.

Dåvarande kulturnämnd fick ärendet på remiss innan dess och vi svarade ungefär så här:
”Det kulturhistoriska värdet består av själva ateljén och de attribut som finns där. Ateljén är en dagsljusateljé och den enda bevarade i sitt slag med interiör och exteriör intakt. Förutom detta har den en lokalhistorisk profil med sin [centrala] placering…”

Till beslutsfattarna idag kan tilläggas att det verkar vara den enda dagsljusateljén från förra seklet som finns bevarad, komplett med verktyg och inredning.

Vidare ansåg dåvarande nämnd: ”att flytta huset och placera det t.ex. i närheten av Gjuterihistoriska museets […] är inte självklart då det ställs krav på den omgivande miljön för att byggnaden ska komma till sin rätt. Trädgården [är] planerad utifrån att kunna användas som utomhusateljé. Nämnden anser att både exteriören med trädgård och interiören är intressanta ur ett kulturhistoriskt perspektiv”


Idag står återigen olika intressen mot varandra och nuvarande nämnd förespråkar rivning. Motiveringarna har inte framgått så tydligt. Att ta emot och förvalta en gåva kräver tanke och framförhållning. Gör inte misstaget att INTE ta ansvar för det kulturhistoriska arv vi har. Vi bygger inget Konserthus Ronneby. Vi bygger ingen Arena Kockum. Men vi kan väl bevara ett kulturarv vi fått till skänks, ett litet hus som inte kostar särskilt mycket att förvalta och kanske till och med våga ha visioner hur detta ska förvaltas/förevisas?

Jag har personligen bara stött på en bevarad fotoateljé av denna typ, i Hjo, även känt som Grönköping. Där pågick annan verksamhet men den marknadsfördes av turistbyrån som en gammal dagsljusateljé.
Läs mer blt>> och ssd>> och ssd>>

Inga kommentarer: