Gott Nytt År!


Nu börjar det bli dags att sammanfatta det gamla året, göra listor över händelser under året som gick, blicka lite framåt, ge ett och annat nyårslöfte och allmänt hoppas att det nya året blir bättre än det gamla.

Nå, till sammanfattningen först:
Den borgerliga politiken som skulle bryta det s.k. utanförskapet skapade ett 70-10-20-samhälle.

Medelklassen, 70%, (de med de fyra v:en, villa, volvo, vovve och vänsterprassel) sitter still i båten, oroade över räntor, fastighetspriser, fel pensionsparande, felval av elbolag m.m.

Den nya ekonomiska överklassen, 10%, har flyttat över MILJARDER till sina redan välfyllda fickor.
(den gamla överklassen, adeln, som hukar på sina slott och herrgårdar och försöker överleva med eu-bidrag till tomma ladugårdar och bidrag från stat och länstyrelse för att bevara sina gods är marginaliserad idag.)

De resterande 20% syns inte längre. När blev de osynliga?


Ska jag försöka göra en lista också? Det får bli en lista på allt skit som borgarna ställt till med och som framkallat ett Sverige som känns olustigt.

På plats nummer 1, borgarnas slag mot fackföreningarna och a-kassan. Utan detta dråpslag kanske facket fortfarande hade spelat en roll i svensk politik. Läs om borgarnas kamp mot fackföreningen (Nu ska vi förutom el, telefon, pension m.m. också börja trixa med fackföreningsavgiften tycker Aftonslasken).

SELF-MADE ARBETARE (M)-MODELL: ARBETSMARKNADSMINISTER


På plats nummer 2, slaget mot de arbetslösa. Genom att låtsas nya jobb har man också fått folk att springa i ett hamsterhjul på Arbetsförmedlingen (var det kansake detta Mad Olofsson menade med att vi skulle slita som bävrar?). Vad man kallar insatserna må spela liten roll men attityderna påverkar. Som vanligt är det de som inte syns som råkar värst ut. Nåväl, borgarnas arbetspolitik skapar inga nya jobb, snarare "arbeit mach frei".

På plats nummer 3 hamnar slaget mot sjukförsäkringen. Läs mer här>> . Vad hade hänt om Alliansens slagord inför valet varit "Ökad otrygghet"?

På plats nummer 4 dråpslaget mot barnen bl.a. genom sänkt föräldraförsäkring (läs om alla borgarnas försämringar av socialförsäkringssystemet här)

På plats nummer 5 förslaget om vårdnadsbidrag, "Veckopeng för kvinnor", en riktig usel och kvinnofientlig politik och en riktigt unken gammal kvinnofälla med inslag av patriarkets försök att tvinga tillbaka kvinnorna till spisen.

På plats nummer 6 kriget mot konflikträtten. Mad Olofsson och Sverigedemokraterna har mer gemensamt än partiernas skumma förflutna i bonderörelsen och de gama nazistpartierna. Läs mer om (sd) här>>, riktigt, riktigt fackföreningsfientliga, förutom att de "vete fan vad det svenska är".

På plats nummer 7 avskaffandet av fastighetsskatten. Ett fiffel och båg som sänker skatten för de rikaste. Regeringens nya fastighetsskatt gör att 220 443 småhusägare kommer att få höjd fastighetsskatt. Från TT:
–Blir det villaägare i Djursholm som drar vinstlotten den här gången också? – De är också människor, svarar Fredrik Reinfeldt.

På plats nummer nummer 8 höjninmgen av bilförsäkringen. Genom att hävda att försäkringar ska täcka alla kostnader har man chockhöjt bilförsäkringen. Skatten på bensin höjs, elen höjs, matpriserna är på väg upp... allt är kanske inte regeringens fel, men de hjälper verkligen till!

Kommen så här långt inser jag att listan kommer att bli lång, privatiseringen av skolan, betygshetsen som ska införas, vårdens och omsorgens avknoppningar, utförsäljningen av våra akutsjukhus, pigavdraget, you name it.


För alla dessa försämringar och sparkar mot de 20% jag inledningsvis kallade "de osynliga" har 70% av befolkningen fått 1000:- var. Samtidigt har avgifter, försäkringar och skatter höjts så av tusenlappen återstår ingenting. Priset har varit högt.

Analys från RUT (Riksdagens Utrednings-Tjänst) visar att den tiondel som har de lägsta inkomsterna - under 79 500 kronor - tillsammans får 2,5 procent av den totala skattesänkningen som gjordes i vårbudgeten (2007). Det kan jämföras med den tiondel som tjänade över 434 700 kronor, som fick 47 procent (se diagram överst).

Nåväl, dags för nyårslöfte då?



Varför vänta till nyår med att förändra något eller förändra sig. Närhelst jag upptäcker något som behöver ändras, som jag kan ändra, så ska jag ändra det.

Eller som Friedrich Christoph Oetinger skrev en gång:

Ge mig tålamod att finna mig i sådant jag inte kan förändra, mod att förändra sådant jag kan förändra och vishet att skilja det ena från det andra.

Se där, det var väl ett nyårslöfte?

Gott Nytt År och hoppas att det nya året blir bra!

4 kommentarer:

Unknown sa...

I en undersökning visade det sig att företag där man var generös med beröm och uppskattning till sina anställda i genomsnitt hade mer än tre gånger så hög lönsamhet som företag där man snålade med denna form av generositet.
Godhet mot vår nästa leder således inte bara till att vi får generositet tillbaka, utan också till att människor runt om oss gör mer för andra och för helheten.
En liknande inställning och strävan från våra valda makthavare skulle platsa högt på min önskelista inför det nya året.
Men nu är det nog så att för deras räknenissar tycks sådana värden ännu vara totalt okända.

Gott Nytt År

Bowin sa...

Kanske andra värden bör finnas med i alla beräkningar som görs. Det gäller att inte bara vara uppklädd och fin (hel och ren), man måste ha någonstans att ta vägen: All dressed up but nowhere to go!

Gott nytt!!!

Unknown sa...

Javisstja! Jag glömde dä.

Och en riktigt god fortsättning!

Tim Svanberg sa...

Hej Peter

Sätt gärna av en liten stund och titta igenom detta lilla filmklipp

http://www.margaretthatcher.org/speeches/displaydocument.asp?docid=110916