Idioti och inskränkthet

Fredagen den 1:a juni slog idiotin och inskränktheten hos flera borgerliga ledamöter ut i full blom på debattsidan i en av våra största morgontidningar. Man må tycka vad man vill, ja, man får tycka vad man vill i religionsfrågor. Möjligtvis kan man påpeka att tyckandet ibland (på grund av frånvaron av bevis) kan te sig väldigt ovetenskapligt, ibland värlsfrånvänt och definitivt personligt. När flera riksdagsledamöter, en f.d. statsminister och en f.d. talman gemensamt undertecknar ett debattinlägg som får rubriken ”Ett biologiskt faktum att homoäktenskap är fel” så studsar man vid frukostbordet. Vad menar de? "Biologiskt faktum"?

Biologi är vetenskapen om livet och livets processer och termen biologi myntades på sent 1700-tal av de franska naturalisterna Pierre-Antoine de Monet och Jean-Baptiste de Lamarck. Forskare inom biologi studerar hur livet fungerar och är uppbyggt.

Att påstå att Äktenskaps- och partnerskapsutredningens förslag strider mot, som de skriver, ”det biologiska faktum att äktenskapet i grunden är en institution som syftar till reproduktion” är att antingen tillskriva äktenskapet någonting det inte är eller reducera biologin (och dithörande vetenskap) till något det definitivt inte är.

Den ”djuplodande franska undersökningen ” artikeln hänvisar till finns kanske någonstans, det enda vi får veta är att Riksdagens utredningstjänst (Rut) översatt den, ingen www-adress, inget namn på undersökningen inget namn på institutionen som djuplodat.

Eftersom deras argumentation till stor del bygger på denna fransk undersökning borde kanske detta angivits? . En undersökning som slår fast att äktenskapet ska förbli en institution som ligger till grund för familjebildning. Men låt då äktenskapet ligga till grund för familjebildning. Detta oavsett om familjen består av olikkönade, samkönade par, par som redan när de gifter sig vet att de inte kommer att få barn, par som gifter sig på gamla dar och därför inte kan få barn o.s.v.

Att påstå att något är ett ”biologiskt faktum” är inte bara felaktigt utan också ett sätt att nedvärdera och kränka dem som inte lever, inte vill leva, enligt den familjenorm Torbjörn Fälldin, Alf Svensson, Ingegerd Troedsson m.fl. förespråkar i debattartikeln.

Riktigt tokigt debattinlägg men samtidigt skrämmande.

Peter Bowin (v) i Blekinge och Ronneby

FOTNOT: Möjligheten till samkönade äktenskap är ett biologiskt faktum.

Inga kommentarer: