Min piga hade en piga…


I en hyllning till ”skatteavdraget för hushållsnära tjänster” skriver folkpartisten Erika Nagy från Olofström att det gett ger flera hundra nya företag och jobb. Hon försöker också attackera den ”politiska vänsterkanten” och tycks tro att vi numera ska stå med i hyllningskören till den riktigt dåliga reform regeringen gett i present till överklassen. Hon menar att det är en dålig syn på jämställdheten att ifrågasätta ”pigavdraget” och försöker blanda bort korten med att det ”tydligen är okej att ge avdrag för att måla om huset, men inte få det städat!”. Erika Nagy har flaggat med sin okunnighet förr. Nu vevar hon som en väderkvarn.

Argumenten mot skattelättnader för hushållstjänster är att det är usel jämställdhetspolitik. Att det dessutom är en usel fördelningspolitik gör inte soppan mer välsmakande.

Den svenska modellen har försökt att förbättra jämställdheten mellan män och kvinnor i mer än hundra år. På arbetsplatser och i karriärvägarna, inom utbildningen och numera även i hemmen har jämställdheten sakta börjat tränga in. Folkpartiet, Erika Nagy m.fl. hävdar att pigavdraget ska underlätta för kvinnor att göra karriär. Eftersom merparten av hemarbetet sköts av kvinnorna blir dubbelarbetet övermäktigt. Därför ska nu kvinnor få tid att göra karriär genom att överlåta hemarbetet till andra kvinnor; min piga har en piga.

Den av borgarna efterlängtade reformen konserverar de manligt bestämda villkoren i näringslivets topp och tvingar kvinnorna att agera på dess villkor istället för att försöka förändra arbetsvillkoren för både män och kvinnor så att vardagspusslandet inte blir så förbaskat svårt att få ihop.

Erika Nagys jämförelse om att måla huset eller få det städat handlar om rotavdraget. Det används för att flytta fram investeringar i tiden så att de genomförs i lågkonjuktur i stället för i högkonjuktur. Pigavdraget handlar om att lågavlönade via skattsedeln ska vara med och betala högavlönades städhjälp i hemmen. Detta kan Erika Nagay och andra debattörer för pigavdraget antingen inte förstå, eller vill de helt enkelt inte.

Att Erika Nagy tycker att det är ett av de bästa förslagen regeringen har genomfört säger inte så mycket om kvalitén på de övriga ”vallöftena”.

Peter Bowin (v) Ronneby

7 kommentarer:

Anonym sa...

Rekorddåliga siffror för v
Vänsterpartiets siffror är rekorddystra. Med 3,6 procent ligger partiet inte bara under fyraprocentsgränsen till riksdagen. Det är också den lägsta siffran på 13 år i Demoskops mätningar.V minskade med 1,5 procentenheter i Demoskops junimätning.

- Man ska inte ta enskilda mätningar på för stort allvar. Men det är klart att vi följer dem med visst intresse, säger partisekreterare Anki Ahlsten.

Även socialdemokraterna backar. Partiet minskar med 3,9 procentenheter till 37,7 procent.

Desto bättre går det för miljöpartiet, som ökar med 1,4 procentenheter till 8,2 procent - den högsta siffran sedan vintern 1997, enligt tidningen.

Oppositionen är fortfarande större och får 49,5 procent. Samtidigt ökar stödet för alla fyra regeringspartierna. Den största ökningen står folkpartiet för. Fp ökar med hela 3,0 procentenheter till 7,2 procent. Totalt får de fyra regeringspartierna 47,2 procent - och skillnaden mellan blocken har enligt mätningen därmed krympt från 11,4 till 2,3 procentenheter.

Bara folkpartiets uppgång är statistiskt säkerställd i mätningen.

Sammanlagt intervjuades 1 011 personer av Demoskop på uppdrag av Expressen under perioden den 31 maj till den 6 juni. Resultat (med föregående mätnings resultat inom parentes):

Vänsterpartiet 3,6 (-1,5), socialdemokraterna 37,7 (-3,9), miljöpartiet 8,2 (+1,4), centerpartiet 6,1 (+0,3), folkpartiet 7,2 (+3,0), moderaterna 30,1 (+0,9), kristdemokraterna 3,8 (+0,9), övriga 3,3 (-1,1).



Stockholm TT

Bowin sa...

*gäsp* läs om SOM på http://www.som.gu.se/

Anonym sa...

Flera sexskandaler inom (v)
SKANDALER. För tre år sedan tvingades en vänsterpartistisk kommunpolitiker i Göteborg lämna sina politiska uppdrag på grund av sexuella trakasserier.

Samma år avslöjades en sexskandal inom Ung vänster. Uppgifterna fick förbundsledningen att utlysa en extrakongress. Bland annat framkom det att flera ledande unga kvinnor trakasserats sexuellt.

Dåvarande förbundsstyrelseledamoten Ola Nilsson medgav att han var upphovsman till en “sexkarta”, på vilken man kunde läsa vem i förbundstoppen som haft sex med vem.

Av Niklas Svensson, 2007-06-27 11:05

Anonym sa...

http://www.expressen.se/nyheter/1.673527

Bowin sa...

DN 23/6 2007 "Vänsterpartiet, som legat illa till under våren, kan nu glädja sig åt 5,9 procent, jämfört med 4,4 i majmätningen, även om uppgången inte är statistiskt säkerställd."

I övrigt har jag förstått att meningsmotståndare är de enda som skriver här. De som är vänsterpartister eller åtminstone har hjärtat till vänster mailar istället.

Men visst, vi kan diskutera uppåt och nedåt här, kanske stående inslag som "dagens börs" på teve?

Vad det har med debattinlägget om pigavdraget att göra kan jag inte se. Kan du?

Anonym sa...

CIA övervakade svenska vänstern
Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA var mycket aktiv i Sverige på 1970-talet. Stockholm var en av flera städer i världen som betraktades som högintressanta för CIA, visar ett dokument om CIA:s verksamhet.

Bowin sa...

Kul med kommentarer men det blir lite svårt att följa den "röda" tråden...
http://www.arbetaren.se/articles/xx20050617

Jag tycker fortfarande att pigavdrag är dåligt och i sin värsta form ger den skattelättnader för höginkomsttagare i Spanien med dubbelt boende för att hyra en spansk städerska, dvs ger inte ett skit i Sverige. Samtidigt ska detta betalas med högre A-kasseavgift, sänkt A-kassa, sjukförsäkring, höjd bilförsäkring och mer och mer privatiserad vård, skola och omsorg. Håller med Michael Moore när han varnar för den "Sicko" utveckling som pågår i Sverige - Byt politik - Byt regering!