Lögn, förbannad lögn och statistik


En ”jämförelse” mellan plusjobb och centerns förslag till ungdomsavtal har valsat runt på nätet och hittat in på debatt- och ledarsidor. Kenneth Michaelsson från (c) använder den, och påstår att jag ”talar med kluven tunga” (ljuger!). Hans jämförelse är fullkomligt orimlig och ett fult sätt att blanda bort korten.

Plusjobb är en arbetsmarknadspolitisk insats för personer som stått långt bort från arbetsmarknaden och inte haft möjlighet till ordinarie arbeten. Det är arbetsförmedlingen som väljer de som ska få plusjobb. Det är alltså en arbetsmarknadspolitisk insats, utöver ordinarie arbetsstyrka. Därför är också facken involverade. Man ska inte ersätta ordinarie personal med plusjobbare. Lönen ska vara avtalsenlig. Därmed undviker man undanträngningseffekter och att plusjobben används till att dumpa löner och arbetsvillkor. Precis som andra åtgärder som inte handlar om att utföra ordinarie arbetsuppgifter så gäller inte LAS eller kvalificering till a-kassa. Som plusjobbare är man så att säga fortsatt under Af:s vingar. Lönen är dock enligt kollektivavtal.

Centerns förslag diskriminerar ungdomar och dumpar anställningsvillkoren. Det riktar sig till alla ungdomar och handlar om att plocka bort anställningstryggheten i ordinarie arbetstillfällen på hela arbetsmarknaden! Alla mellan 19 och 26 kommer att vara slit-och-släng-arbetskraft på hela arbetsmarknaden. Det påverkar ungdomar direkt, men också alla andra indirekt. Vi får helt enkelt en osäkrare arbetsmarknad.

Centerns förslag skapar inga nya jobb, utan gör det lättare att sparka dem som redan har ett jobb, och skapa sämre villkor för dem som får anställningar när det nu blir fler arbetstillfällen. Plusjobben däremot inskränker inte på något enda sätt anställningstryggheten för unga! Plusjobben har – med fackligt inflytande – välkomnats av facken i Sverige. Nu görs också särskilda satsningar på gruppen långtidsarbetslösa ungdomar inom ramen för plusjobben där de har samma villkor som alla andra.

Vänsterpartiet har, tillsammans med s och mp, varit drivande i att lägga fram lagförslag under våren som stärker anställningstryggheten, rensa upp bland de osäkra anställningsformerna och stärka företrädesrätten. Vår politik går alltså i rakt motsatt riktning än Centerpartiet.

För att få fler jobb och komma till rätta med arbetslösheten i grunden krävs det en ekonomisk politik som sätter igång fler anställningar. Där är Vänsterpartiets politik med 200.000 nya jobb i offentlig sektor överlägsen. Vi vill bekämpa arbetslösheten, genom fler anställda. Högern vill bekämpa de arbetslösa, genom att sänka ersättningar och därmed i förlängningen löner och villkor för alla.

Michaelsson, Svanberg och Centerpartiet påstår att de inte vill försämra anställningstryggheten för unga. Däremot vill de att unga under 26 år ska kunna ingå ett frivilligt avtal med en arbetsgivare. De föreslår speciella ungdomsavtal som undantar LAS när de anställs. Samtidigt påstår de att detta inte är att försämra arbetsrätten.

Kenneth Michelsson, Tim Svanberg och Centerpartiet använder statistiken på samma sätt som den berusade använder lyktstolpen, mer till stöd än till upplysning. Jag påstår inte att Centerpartiet och Kenneth Michaelsson ”talar med kluven tunga” när de säger att detta inte är att försämra arbetsrätten. Jag påstår att de ljuger!

Peter Bowin (v) i Ronneby

1 kommentar:

Anonym sa...

Att säga att det skulle vara fel med ett undantag i LAS är desamma som att skjuta sig själv i foten när man precis sagt:
"Precis som andra åtgärder som inte handlar om att utföra ordinarie arbetsuppgifter så gäller inte LAS eller kvalificering till a-kassa."

Diskrimineras inte ungdommarna utav plusjobben med då? eller är det någon dåld mening i detta avtal jag missat?