Varat, Görat och Börat


Varat, Görat och Börat

Olika partier lägger olika vikt vid olika saker. Det är inte vad partiet vill göra som är intressant utan hur de gör det. Det finns väl inget parti som vill ha sämre miljö, orättvisor och utanförskap? Det handlar om statsvetenskap och om det politiska Varat, Börat och Görat. Varat är det ett flertal småpartier som för närvarande kämpar med. Börat, vilket samhälle man säger sig vilja ha i framtiden, är det minst intressanta. Det är däremot i Görat, vilka politiska förändringar man vill genomföra, man ser de verkliga politiska skillnaderna. När alla partierna står och trängs i mitten och pratar om vad de vill göra bör man därför slå dövörat till. Istället ska man fråga sig hur de vill Görat!

De borgerliga pratar sig yviga över näringslivsutvecklingen, (som om man med kommunala medel skulle kunna stimulera marknaden?) men man ska komma ihåg hur förslagen förra valet såg ut. En och en halv bibliotekarietjänst skulle flyttas över till ett näringslivskontor och biblioteken skulle därmed få minskat öppethållande. Vänsterpartiet har istället ökat öppettiderna. Lördagsöppet till klockan 15.00 på huvudbiblioteket har blivit en succé och vi ser kontinuerligt över öppettiderna för att anpassa dem lokalt. Kallinges kvällsöppet är ett sådant exempel. Johannishus nya öppettider ett annat.

De borgerliga har enträget motsatt sig stadsdelsfilialen på Hjorthöjden, och när den var realitet, velat stänga den. Vänsterpartiet har stöttat utvecklingen mot teater, författarbesök och utställningar som gör filialen till välbesökt och trivsam. En liknande utveckling behövs på alla våra filialer. För detta krävs ett lokalt engagemang.

Vi har från Vänsterpartiet också genomfört förändringar i kulturkvarteren så att fler ska kunna bli delaktiga i kulturaktiviteterna. Kulturcentrum, KC:S Verkstäder, KROMA, Galleri Massma, Mor Oliviagården, Bergslagens hantverksförening, Örtaträdgården och Skulpturparken är ingredienser i ett levande Bergslagen som har alla förutsättningar att bli en ypperlig turistattraktion förutom att ge ronnebyborna möjlighet till inte bara betraktande kulturupplevelser utan även skapande dito.

Ibland är det risk att man bara ser Ronneby torg. Den fällan har vi undvikit. Med fokus på kulturföreningarna i hela kommunen har vi stöttat det lokala föreningslivet med inte bara utökade föreningsbidrag utan också med marknadsföring, genomförande, lokaler m.m. I år blir det t.ex. Sommarjazz sju söndagar i Johannishus. Som vanligt stöttar vi Uterock i Bräkne-Hoby och i år kommer Ogräsfestivalen tillbaka. Många ser möjligheterna att genom föreningsverksamhet skapa och förmedla upplevelser. Till detta kommer all studiecirkelverksamhet i hela kommunen. För att hela kommunen ska fortsätta leva krävs en politisk vilja som går lite utöver marknadskrafterna. Det kan gälla service, lokaltrafik eller skolor.

Tillsammans med Kulturpedagogiskt centrum har Kulturcentrum blivit ett nav i upplevelserna i skolan, genom bildverkstäder, genom utställningar och genom arrangemang. Delar av den verksamheten börjar nu sprida sig till Ungdomens hus, från början en vänsteridé som har tagit många år att genomföra men sakta men säkert växer sig stark.

Varje gång en fråga finns på dagordningen i Biblioteks- och Kulturnämnden är det alltså inte bara Varat och Börat som avgörs utan också Görat, hur det ska genomföras. Därför är det otänkbart med avgifter på boklån, fri entré ska fortsättningsvis vara ledordet för konsthallar, museer o.d. och ständigt måste vi vara uppmärksamma på hur t.ex. biblioteksböter och andra avgifter slår för den enskilde. Hur uppnår vi målen med kultur till ronnebyborna, en kultur med kvalitet? Hur blir kulturen medskapande? Hur blir vi alla delaktiga?

Det är i Görat, vilka politiska förändringar man genomför och vill genomföra, man hittar de verkliga politiska skillnaderna.

Peter Bowin, Vänsterpartist och Biblioteks- och kulturnämndsordförande i Ronneby

Inga kommentarer: