Till Bo Arnesjö (m) om kulturen i Ronneby

När det gäller kulturaktiviteter så förekommer det ett antal sådana, vardagar, helger, dagar och kvällar i Ronneby. Ett stort antal av dessa är initierade av föreningar och enskilda människor. Ibland får de stöd av t.ex. Biblioteks- och kulturnämnden. Kulturaktiviteterna i Ronneby har inte minskat.

När det gäller Mor Oliviagårdens verksamhet har jag i en tidigare pressrelease valt att kommentera nämndens del.

När ideella föreningar av olika anledningar väljer att inte längre fortsätta finns det inte så mycket att göra politiskt om inga krafter finns som vill ta över verksamheten. Det är många föreningars akilleshäl, att några få eldsjälar utför det mesta arbetet.

Anledningarna till att sluta sin verksamhet kan vara många, så också med Mor Oliviagården, men de gånger det finns politiska orsaker stavas de ofta bidrag.

Sedan Biblioteks- och kulturnämnden tillträdde 2003 har jag varje år, i god tid, försökt att klargöra hur mycket och hur bidraget till Mor Oliviagården ska se ut. Jag har initierat träffar, pratat med styrelsen för både stiftelsen och föreningen. Dessa träffar och besluten där finns dokumenterade. När övriga verksamheter, bibliotek, medie- och konstinköp, studieförbund, personal m.m. har fått sparbeting i kommunens budget har Mor Oliviagården haft oförändrade eller höjda anslag.

Villkoren för de lönebidragsanställda har dock ändrats under tid och kostnaderna ökat remarkabelt. Det är ett tungt ansvar för frivilligkrafter att bära på och detta har jag den djupaste förståelsen för.

Att då Bo Arnesjö försöker att göra nämnden ansvarig, där dessutom moderaterna finns med, är ett lågvattenmärke. Om Bo Arnesjö på sina höga hästar istället för orättfärdig kritik kunde ta kontakt med sina partikamrater i nämnden och det hållet informera sig och dessutom kunde komma med ett fungerande politiskt förslag skulle jag ta honom på större allvar. Vi ronnebybor kan väl kräva riktig information, inte politiserande av en fråga som inte är politisk. Informera dig Bo Arnesjö!

Peter Bowin (v)
Ordf. i biblioteks- och kulturnämnden, Ronneby

Inga kommentarer: