Simma lugnt och tanka fett!


Den 1 juli fick vi också en ny upphovsrättslag i Sverige. Nya upphovsrättslagen har inte "masskriminaliserat" fildelare även om det skapats förvirring kring begreppen, en förvirring som till stor del får skyllas på en nyhetsjournalistik som inte varit särskilt intresserad av att ge någon förståelse för hur fildelning fungerar.

Att en hel del internetanvändare ändå har förbryllats är uppenbart. Uppfattningen att lagändringen skulle vara ett förbud mot fildelningsprogram verkar ganska spridd. Krigsrubriker har under våren basunerat ut att hundratusentals svenskar (ungdomar) kriminaliseras för att de laddar ner musik och film gratis från internet. Att dela med sig av kommersiell musik är (fortfarande) olagligt, men det finns inget uttalat förbud mot fildelning eller att ladda hem musik.

Om musiken är "kommersiell" eller inte har inte ett dyft med saken att göra, och är inget som någon upphovsrättslag tar hänsyn till. Lika lite som det finns någon musik vars uppkomst är helt och hållet kommersiell, lika lite finns det musik som helt står utanför den kommersiella verkligheten. Det finns kommersiella artister vars musik är fri att sprida vidare.Värt att kommentera är en ofta återkommande märklighet som handlar om moral och om skillnaden mellan upp- och nedladdning: fildelning är en horisontell verksamhet, där upp- och nedladdning alltid är två sidor av samma mynt. Lagskärpningen kommer alltså inte leda till att folk slutar för att vara laglydiga eftersom de redan tidigare bröt mot upphovsrättslagen. Uppluckrad upphovsrätt är alltså en realitet att förhålla sig till, en pågående process. Välkomna till verkligheten, Bert Karlsson, Walt Disney och alla bolag som värnar sina gamla monopol och distributionsformer. Fick ni bestämma fick jag väl inte ens vissla utan att ni skulle ha betalt för det?

Listor över mest populära låtarna i MP3-format är sannerligen inte någon avspegling av butikernas singellista eller radions låtstatistik. Den statistik jag fick ut var att 17 839 olika användare hade lyssnat på Roxette. Hur många miljoner skivor har de sålt, om och om igen? Hur mycket har de spelats på radio? Hur många kassettband har spelats in?

Detta ska jämföras med när nio miljoner användare delar på 360 miljoner filer. Fildelning är ett fullkomligt överlägset sätt att utbyta kultur och information. Att framställa hela den kulturen som obskyr och olagligt är orimligt.

Som räddaren i nöden finns många alternativ till musikbranschen t.ex. schystmusik.com - där all musik är gratis.

Piratbyråns och min uppmaning för dagen lyder: simma lugnt och tanka fett.

Peter Bowin (v)

Inga kommentarer: