Könsdiskriminering och hälsovårdssystem


Är du kvinna ligger du risigare till än om du är en man om du får någon ”vanlig” sjukdom, t.ex. hjärt- och kärlsjukdom.

Eftersom all forskning och även medicinproduktion utgår från mannen som norm får du som kvinna kraftigare och allvarligare biverkningar på medicinerna än en man. Dessutom dör kvinnor oftare än män under behandlingen med den vanliga och viktiga medicinen digitalis.

Min partikamrat Ronny Pettersson (v) påpekade delvis detta redan 1989, för över femton år sedan. Brister i kunskap, bemötande och behandling konstaterades redan då, men man lagstiftade inte om förändring utan hoppades att via könsinriktad forskning, nya rutiner för verksamheter m.m. komma till rätta med könsorättvisan.

Hur har det då gått? Ja, kvinnor är idag, ungefär som befolkningen i tredje världen som inte får någon medicin eftersom de inte är lönsamma, fortfarande ett undantag. Trots att t.ex. hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor och till och med vanligare bland kvinnor än bland män är forskning, medicinframtagning och biverkningskontroll helt inriktad på män, med resultat att kvinnor dör oftare än män i denna sjukdom. Kvinnor får också biverkningar av medicinen oftare än män.

Tillgången till hälso- och sjukvårdens resurser varierar alltså beroende på om du är man eller kvinna, förutom alla andra orättvisor du som kvinna blir utsatt för.

Ett betänkande på temat "Könsdiskriminering och hälsovårdssystem" som EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v) varit huvudansvarig för antogs i mitten av juli av
en stor majoritet i "Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan män".
Betänkandet fokuserar på två problemområden, nämligen;
- skillnader i vården mellan män och kvinnor som drabbats av samma eller likartade sjukdomar samt
- kvinnors hälsa ur perspektivet s.k kvinnliga sjukdomar, alltså sjukdomar som nästan enbart drabbar kvinnor.

Eva-Britt har utfört ett feministiskt arbete som kommer innebära förändring för många kvinnor framdeles som drabbas av sjukdomar vars forskning, medicin och biverkningskontroll hittills varit förbehållet män.

Att vara ett feministparti, arbeta feministiskt och vara trovärdig handlar alltså om mera än läpparnas bekännelser. Könsperspektivet och dess betydelse bör stå i fokus i många fler frågor än ovan (i och för sig skräckinjagande) exempel.

Peter Bowin (v)

Inga kommentarer: