Hur ser den moderata himmelen ut egentligen?

Moderaterna i min kommun är nog inte redo att ta ansvar för den kommunala ekonomin. Med deras synsätt; att marknaden ska styra allt, kommer det snabbt att gå utför med den kommunala verksamheten om de får styra.

Fullmäktigegruppens ledare, Roger Fredriksson, blandade på sista kommunfullmäktigemötet ihop korten rejält. Han började med att konstatera att Kommunfullmäktige skulle fatta beslut om det kommunala Industrifastighetsbolaget skulle få mandat att genomföra en, för deras och kommunens del, bra affär. Sedan sa han rent ut att kommunen inte ska ha sådan verksamhet och därefter avslog han begäran. Hans partikamrater, som sitter i styrelsen för bolaget hade vett nog att lägga ner/avstå sina röster, men ett par moderater röstade mot det kommunala bolaget. Hur ser den moderata himmelen ut egentligen?

En kommun av Ronnebys storlek har ett antal bolag, Ronnebyhus, Miljöteknik, ABRI m.fl. Personal och styrelser gör ett bra jobb och bolagen är välskötta och fungerar. När t.ex. marknaden INTE fungerar går dessa bolag in i diverse projekt, startar upp och förändrar, sedan kommer oftast "marknaden" och vill vara med.

Vissa verksamheter behöver helt enkelt vara skötta av "kommunen", d.v.s. dig och mig. Detta har moderaterna svårt att acceptera. Ständigt, ständigt kommer de med sin "Ville Vessla", denne skuggfigur som vill vara med och tjäna pengar, på våra barns skolgång, på våra sjukdomar och på våra äldres omsorg. Med krumbukter och falsarier försöker de lura oss att det blir bättre om man släpper in "månglarna" och låter dessa göra affärer av våra barns skolgång, dina och mina sjukdomar och våra äldres vård- och tillsynsbehov. Fan tro´t.

Givetvis går det att sköta en kommun moderat; Vellinge, Danderyd och Lidingö är bra exempel. I Vellinge finns inga socialfall, de kommer helt enkelt inte dit. Inga flyktingar heller. I Danderyd behövs ingen kommunal simhall, för där har alla Swimmingpool. På Lidingö får omsorgen kritik när man låter en relativt ung patient tillbringa sina sista år i total förnedring på ett äldreboende eftersom man inte har beredskap för att människor kan vara "sjuka på det sättet". Listan kan göras lång, men jag konstaterar; de moderata gräddfilerna är inte för alla, bara vissa utvalda.

Inte ens de verksamheter som inte omfattas av "vård, skola, omsorg" klarade marknaden av. Jag tänker på Posten, Telia, SJ och Taxi. Jo, förresten, taxi blev visst billigare, och det kan man ju glädja sig åt, när man får åka taxi mellan akutmottagningarna för man inte har privat sjukförsäkring eller annan gräddfil in i vården. Men allt det andra? När den borgerliga regeringen nu säljer ut våra statliga bolag kan vi lätt konstatera att det är helt i linje med den utlovade politiken. När de privatiserar akutsjukvården och skapar gräddfiler i vården är det fortfarande i linje med den utlovade politiken. Givetvis präglar detta synsätt också moderaternas sätt att driva kommunpolitik.

– Tänker moderaterna behandla alla kommunala verksamheter med den misstänksamhet som sken igenom på senaste fullmäktigesammanträdet? undrar jag därför.

Hur var det du sa, Roger? "– Ett känt faktum är ju att vi moderater vill ju inte att de kommunala bolagen ska växa i styrka". Vilken mer kommunal verksamhet omfattas av detta synsätt?

Peter Bowin (v) i Ronneby

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.blt.se/opinion/debatt/vansterpartiet-blandar-och-ger-efter-eget-tycke(724219).gm