Hellre rik och frisk...


Landstingsrådet Gustav Nilsson (m) tycker att Vänsteralliansens tidigare politik egentligen är lika mycket Högerkartellens. Detta eftersom ”samtliga dessa [beslut] är fattade i total politisk enighet”. Med detta sätt att beskriva verkligheten förstår jag hur det gamla högerpartiet kan kalla sig ”det nya Arbetarpartiet”.

Undersökningar i vårdbarometern visar att blekingar är nöjda med sin sjukvård, andra undersökningar visar att Sverige i internationella jämförelser har bra sjukvård och i EU ligger vi på topp i det mesta. Nu ska de ”privata initiativen” in i den offentliga vården och skapa profit. Givetvis ska det finansieras med skattepengar, enligt Nilsson.

Nilsson skriver att ”framtidens patient kommer troligen att vara mer välinformerad, ha krav och gärna [vilja] jämföra olika vårdalternativ”.

Då vill jag påpeka en sak för herr Nilsson. Framtidens patient kommer framdeles att vara sjuk också. Vi har ju sett hur det gick med telefonin, elektriciteten och allt annat vi nu ”ska få välja mellan”.

När jag är sjuk vill jag ha kvalificerad vård, lika för alla, både vad avser tillgänglighet som kvalitet. Jag vill inte vara beroende av privata försäkringar, gräddfiler in till specialistvård eller för den delen, en fet plånbok för att över huvud taget överleva. Varför någon ska göra profit på andras sjukdom är för mig obegripligt.

Gud välsigne mig för att behöva börja välja den dagen jag blir sjuk. Det ”förändringstryck” Gustav Nilsson skriver om kan han pysa ut själv. Den förändringen försämrar den offentliga, allmänna vården och skapar gräddfiler för vissa. Själv är jag väldigt trött på de förändringar (=försämringar) borgarkartellen genomfört i det här landet de senaste två åren. Hur mycket av den allmänna välfärden ska ni hinna rasera? ”Det nya Arbetarpartiet”, pyttsan.

Peter Bowin (v)

Fotnot: Eftersom kartell betyder (ekonomisk) samverkan mellan företag för att begränsa konkurrens, kan det vara ett bra namn på den röran som f.n. råder på högersidan. Allians är när det råder ett förbund. Som när Bernth Jonson (s), Viveka Söderdahl (v) och Claes Jansson (mp) gemensamt, i förbund, går ut och klargör vissa ideologiska skillnader i sjukvårdspolitiken i Blekinge.

Att jag illustrerar inlägget med en Champagneflaska beror på att Googla på "rik och frisk" placerar denna fina champagne högst på listan. Som det heter på googlespråk "Jag har tur".

Inga kommentarer: