En Svensk Tiger


FRA-lagen och fildelning

Den 1 juli 2005 fick vi en ny upphovsrättslag i Sverige. Jag delade inte Vänsterpartiets uppfattning, då. Lagen kriminaliserade ungdomar för att tillgodose stora musikbolags monopol och hindra mångfald, engagemang och utveckling. Redan då uppmanade jag ungdomar att fortsätta fildela. Att vuxenvärlden försökte stoppa någonting som för de flesta ungdomar framstår som självklart tyckte jag (och tycker fortfarande) är patetiskt.

Den 7 juni 2008 fattade Vänsterpartiet på sin kongress ett beslut att stödja fri fildelning för icke-kommersiella syften. Det innebär att all spridning, upp- och nedladdning av tex kultur- och mjukvaror ska vara tillåten. Samtidigt vill vi se stärkt stöd till upphovsrättsinnehavare, genom en satsning på kultur- och mjukvarusektorn. Nu delar Vänsterpartiet äntligen min uppfattning i frågan.

Inför beslutet lobbade jag runt bland kongressdeltagarna och mitt främsta argument var att ”vi äger inte frågan”. Att försöka förbjuda den kommunikation som fildelning innebär skulle inte gå att genomföra i praktiken. Det skulle vara som att försöka förbjuda någon att vissla som en gång har lärt sig det. Genomförandet för att upprätthålla lagen skulle bli smärtsamt.

Den 18 juni 2008 införde Sveriges riksdag allmän avlyssning av alla svenska medborgare. Försvarets Radioanstalt (FRA) avlyssnar all kabelburen kommunikation som passerar Sveriges gränser. Även regering och myndigheter har befogenhet att söka i den privata kommunikationen.

Staten har nu fått det verktyg som kan förbjuda alla att vissla. Upphovsrättslagen från 2005 har inte minskat fildelningen, men den har gjort över en miljon svenska ungdomar till brottslingar. Enskilda, slumpvis utvalda fildelare har utsatts för hetsjakt och fått orimligt höga straff. Detta kan med nya FRA-lagen accelerera. Eftersom ”ingen som har rent mjöl i påsen” inte behöver oroa sig för avlyssningen av sig själv så kommer de flesta att börja vara försiktiga vid sin kommunikation alldeles självmant – En Svensk Tiger!

En ”Whistleblower” är någon som blåser i pipan när något allvarligt är fel i systemet. De kommer självklart att bli färre eftersom kontakter med media kommer att vara lättspårade. Har du kommit något riktigt läskigt/oetiskt/kriminellt på spåret, försök inte föra det vidare. E-post, sms, webbtrafik, chattar och mobil- och telefonsamtal, allt analyseras. Ingen brottsmisstanke krävs. Alla behandlas som misstänkta. All kommunikation, även inom Sverige, passerar idag gränsen och avlyssnas därmed. Källskydd och meddelarfrihet har blivit tomma ord. Avlyssningen påstås skydda mot odefinierade ”yttre hot”. I själva verket är den ett allvarligt angrepp på det öppna och fria samhället. Lagen öppnar för godtyckliga användningsområden. Materialet som sparas i flera år kan dessutom lätt missbrukas eller hamna i fel händer.

Fredrik Reinfeldt har flera gånger sagt att han ska ut och lyssna på människor, men jag hade inte trott att han var beredd att gå så långt som till avlyssning av alla människor i Sverige. Nu har stat och myndigheter fått det verktyg jag i min vildaste fantasi inte trodde var möjligt att ens den mest inskränkta, korkade och på gränsen till idiotiska regering skulle rösta igenom.

Domen över er kommer att bli hård!

Peter Bowin (v) Blekinge

Se debattartikel: Simma lugnt och tanka fett ; http://www.blt.se/opinion/debatt/simma-lugnt-och-tanka-fett(211269).gm

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, det är ju fagra tankar, men som vanligt, så bjäbbar ni om att upphovsrätten skall tha en kompensation. Men aldrig läsar man hur detta skal gå till. Kom med något nytt.