Jag vill inte göda Bert Karlsson och andra Billy Buttare längre!

Det senaste förslaget från STIM att alla bredbandskunder via sina bredbandsavgifter skulle betala som om de laddade ner musik visar inte bara på en okunnighet och dumhet utan också en fräckhet mot oss konsumenter.

Har inte branschen förstått någonting? Det är sannerligen inte okej att påföra en massa människor en avgift för något de inte använder. Det skulle innebära en rätt för ett företag (STIM) att beskatta en företeelse (bredbandsuppkopplingar) för att den kan användas för illegal nerladdning. Förslaget är så dumt att det egentligen inte förtjänar att kommenteras, men man vet aldrig. Dumma lagförslag har gått igenom tidigare.

I media har det hela utmålats som en kompromiss från skivbranschen för att komma tillrätta med illegal nerladdning. Så är det inte. Det är bara ett enkelt bondfångarknep från en bransch i kris för att beskatta en ny teknik.

Välkomna till verkligheten, Bert Karlsson och Billy Butt, Walt Disney och Kalle Anka och alla gamla dinosaurie-bolag som värnar sina gamla mossiga monopol och distributionsformer. Med vulgärargument som att artisterna måste kunna leva på sitt skapande vill ni beskatta ny teknik för att ni ska få in ytterligare pengar. Alla vet att ni är de största snyltarna på artisterna. Krampaktigt försöker Bert Karlsson och andra Billy-Buttare anpassa sig till en verklighet de inte förstår, inte kan hantera och heller inte kommer att kunna styra.

Krigsrubriker har basunerat ut att hundratusentals svenskar (ungdomar) är kriminella för att de laddar ner musik och film gratis från Internet. Det finns inget förbud mot fildelning eller att ladda hem musik. Om musiken är "kommersiell" eller inte har inte ett dyft med saken att göra, och är inget som någon upphovsrättslag tar hänsyn till. Lika lite som det finns någon musik vars uppkomst är helt och hållet kommersiell, lika lite finns det musik som helt står utanför den kommersiella verkligheten. Det blir också fler och fler kommersiella artister vars musik är fri att sprida vidare.

Själv har jag bl.a. laddat ner Billie the visions musik (finns gratis på http://www.billiethevision.com/), violinisten Tasmin Littles (på http://www.tasminlittle.org.uk/ där hela hennes senaste CD finns för gratis och laglig nerladdning). Dock har jag inte försörjt Bert Karlsson och andra Billy-Buttare som tror att de ska kunna fortsätta sin verksamhet med rötter i en av 1900-talets mest obskyra verksamheter.

Uppluckrad upphovsrätt är alltså en realitet att förhålla sig till, en pågående process. Det finns ingen skillnad mellan att spela in kassettband från radion som man gjorde under förra seklet eller bränna cd-skivor av nerladdat material som man gör idag. Däremot har vi idag större nätverk. Det kan inte Bert Karlsson och andra Billy Buttare ta betalt för.

Min uppmaning till alla fildelare lyder därför: simma lugnt och tanka fett!

Peter Bowin (v) i Ronneby

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förslaget gick ut på att de som vill fildela skulle kunna teckna ett abonnemang där den extra avgiften ingick - ungefär som man idag kan välja olika bredbandshastigheter och betala därefter.

Frågan är naturligtvis om man då verkligen skulle tillåta fri upp- och nedladning av upphovsrättsskyddat material på ideel basis för alla som har betalat den extra avgiften - Personligen tror jag inte på det - de har säkert något annat lurt i bakfickan.

Flyer

Bowin sa...

Om man vill fildela med, låt oss säga, en kompis i Australien så ingår väl det redan i överenskommelsen med bredbandsleverantören? Nej, det verkar bara som en desperat åtgärd att få in några kronor extra i en krisdrabbad/utdöende bransch.