Sverigedemokraterna är löntagarfientliga och ett riktigt mörkblått högerparti!

Sverigedemokraternas fackföreningsfientlighet har inte varit så välkänd. Deras väljare tycker jag har rätt att få veta detta inslag i deras politiska program. Särskilt som en del av deras väljare tror att sverigedemokraterna är på arbetarnas sida och har (enkla) lösningar på många samhällsproblem.

”Arbetsrättslagarna bör revideras” säger sverigedemokraterna. Vad menar de? När fackföreningarna har tappat flera hundratusen medlemmar och folk inte har råd med vanlig A-kassa längre så tycker sverigedemokraterna att facket har för stor makt. De säger att ”från situationen för 100 år sedan, då arbetsgivarna hade all bestämmanderätt på arbetsplatserna, har pendeln idag slagit över åt andra hållet så att facket fått alltför stort inflytande”. De brukar anklaga vänstern för att inte se verkligheten. Vilken verklighet lever sverigedemokraterna i?

De tycker att ”lagen om anställningsskydd (LAS) låser många gånger fast människor i arbeten som de inte trivs med eller passar för”. Detta ska lösas genom att ”det blir mindre komplicerat än idag för arbetsgivarna att säga upp personer”.

Detta bör deras väljare ha i åtanke när de nu sitter med i politiken och ska leverera.

En löntagarfientlig politik där konkurrens och privatiseringar ska in i det offentliga för att lösa alla problem och där facket ska försvagas och arbetsgivarens rätt att avskeda folk ska öka. Klassisk högerpolitik, om än i ny uniform.

Peter Bowin (v)


1 kommentar:

Tim Svanberg sa...

Hej Peter. Klassisk socialdemokratisk politik med en sedvanlig protektionistiskt nationell vänsterpolitik tycker nog jag de bedriver. Det är nog därför de är som störst hos LO-medlemmarna. Höjd A-kassa och nej till arbetskraftinvandring är ju deras slagord.