Opposition i Ronneby


Nils-Olov Olofsson beskriver det politiska läget i Ronneby och tycker att det saknas opposition i dagsläget. När det gäller analysen av det politiska läget tycker jag han har rätt. Vi i Vänsterpartiet får också ta åt oss av hans kritik när det gäller de platser vi har i nämnder och dylikt. Men de har inte det självändamål som Nils-Olov hävdar. Oppositionspolitik bedrivs och det är inte alldeles självklart att Vänstern röstar med sossarnas nya högerpolitik i alla lägen. Vi försöker också hitta nya vägar att nå ut, och tro det eller ej, Nils-Olov, vi pratar med folk. Många är förbannade och tvärtemot vad många tror är folk engagerade och undrar vad som händer i det här landet.

Miljarder skyfflas över till de rikaste i Sverige, utförsäljning av våra gemensamma tillgångar pågår och en privatiseringsvåg där sossarna så sent som idag uppmanas gå med på ytterligare privatisering av sjukvård pågår.

Att i det läget ställa sig upp och ropa på revolution är inte alldeles problemfritt, men snart en nödvändighet. Åtminstone kräva nyval, för andelen som känner igen sig i det de röstade på och den politik som förs blir färre och färre.

På det lokala planet händer också saker. Nils-Olov pekar på Folkpartiets och Kristdemokraternas maktposition som gör att det förs en politik som strider ”mot det centrala i arbetarpartiets ideologi” och där får jag hålla med honom. När delar av allmännyttan säljs ut, som skedde vid senaste Kommunfullmäktigesammanträdet, var det bara Vänsterpartiet som påtalade vad som var på gång och röstade mot förslaget. Det kallar inte jag att ”vara inne i makten”. De positioner vänsterpartiet ändå har använder vi för att gång på gång hävda den ideologi som Nils-Olov ser sina forna kamrater i Socialdemokraterna kompromissa bort i samarbete med Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Vänsterpartiet är det parti som ensamt idag vågar står emot tanken att hela livet ska förvandlas till en marknad, att våra barn och gamla ska utsättas för marknadskrafterna och att våra skolor, sjukvård och äldreomsorg ska stavas ”pengar”. Välkommen till Vänsterpartiet Nils-Olov Olofsson!

Peter Bowin, Vänsterpartist i Ronneby

Inga kommentarer: