Vad har hänt i Vänsterpartiet?

Det som saknas i debatten är vad som egentligen har hänt. Inget nytt partiprogram. Inga nya krav på avskaffandet av privat ägande eller revolution. Inga röster har höjts om att förbjuda den propaganda som brukar kallas reklam eller att införa löntagarfonder. Inget nytt har hänt i Vänsterpartiet! Vänsterpartiet har inte ändrat riktning.

Högern och borgerligheten vädrar morgonluft, men då måste vänstern och Vänsterpartiet försvagas. Det blir tydligt när man märker attackerna från de lokala/regionala högermän, moderater och folkpartister, som nu kastar sig ut på insändarsidorna. Med mycket snack och liten verkstad ojar de sig över... ingenting.

Moderaternas nya policy är mjukhet i vissa frågor, men man attackerar fattiga, arbetslösa och sjukskrivna med sämre villkor. Snart får vi en moralisk ton som vill slå fast kärnfamiljens värden, medan man samtidigt ska arbeta på tre jobb med miniminilöner. Varför tror moderaterna att de kan lura oss med sina avregleringar och privatiseringar? De leder alltid till att folk får sparken och kastas ut i en ständig återkommande arbetslöshet. De vill kalla sig skattesänkarparti, men de kommer att bli ett lönesänkarparti!

Moderaterna firar hundraårsjubileum genom att prångla ut sin historiesyn på biblioteken med gratisböcker. De ljuger oss fulla och skryter om sin betydelse. Vi vet att deras historia handlar om nej till rösträtt, nej till semester, nej till reducerad arbetstid och nej till allt som gynnar arbetarna.

När högern/moderaterna grundades 1904 av förtryckarna i det gamla fattigsverige så kämpade de, då som nu, mot allmän och lika rösträtt, mot demokratiska friheter och sociala reformer och mot kortare arbetsdag. Listan kan göras lång. Den enda individuella rättighet som moderaterna någonsin har brytt sig om är att den enskilda alltid ska kunna utnyttjas av den enskilda elitens ekonomiska girighet. Den historien är man inte så noga med att berätta idag.

Folkpartiet är lika goda kålsupare. Folkpartiets politiska budskap är klassiskt kluvet. Folkpartiet försöker uppenbarligen framstå som både-och-partiet. Både ett parti för moderatväljare och ett parti som tar avstånd från högern. Granskar man deras politik är det emellertid tydligt, även om folkpartiet velar ibland, att riktningen är högerut.

Vi har redan sett vad en borgerlig regering kan göra med nedskärningar och privatiseringar. Nu vill man sänka sjukpenningen, sänka a-kassan, sänka skatten för de rikaste och låta alla andra betala kalaset! Högern och borgerligheten vädrar morgonluft, men då måste vänstern och Vänsterpartiet försvagas. För att klara det måste man tysta kritikerna, ändra riktning på politiken och få negativ klang på ord som solidaritet, gemensamhet, offentlig sektor m. fl.

Det som nu händer är en chimär. Inget nytt har hänt i Vänsterpartiet! Vänsterpartiet har inte ändrat riktning.

Istället är det omvärlden som ändrat riktning och vi ser en högervridning av monumentala mått. Vänsterpartiet behövs mer än någonsin.

Peter Bowin (v) Ronneby

Inga kommentarer: