Kejsarens nya kläder?


Nästan 70 % vill rösta om EU-fördraget, var är demokratin?

Riksdagen har ett mycket svagt stöd för att besluta om det nya EU-fördraget utan att låta det bli en folkomröstning först. De valda politikerna är dessutom inte representativa för väljarna! Ändå försöker de snirkla sig förbi debatt och diskussion om det ”nya” författningsförslaget. Vänsterpartiet kräver folkomröstning om EU-konstitutionen!

Det är viktigt att göra klart att en sådan folkomröstning handlar inte om ja eller nej till EU utan om ja eller nej till detta författningsförslag.
Angela Merkel, Tysklands förbundskansler har räddat det gamla förslaget om ny konstitution för EU. Förslaget diskuterades inte i arbetsgrupperna och inte ens presidiet satte sig in i texten. Samtidigt har Merkel grävt en stor grop där demokratin kommer att begravas. Medlemsländernas framtid som självständiga stater och den europeiska demokratins villkor är på väg ner i samma grop.

Lägre demokratisk legitimitet, ännu mindre öppenhet och en långtgående centralisering och detaljreglering blir resultatet av den nya konstitutionen. Vad EU ska göra och vad medlemsländerna skall sköta själva borde vara saker som är naturliga att diskutera och i viss mån folkomrösta om. Istället ska det nu bli mycket auktoritära metoder.

Det nya författningsförslaget lägger grunden till en EU-stat. Förslaget till ny EU-grundlag kommer att förändra medlemsländernas styrelseskick. I Sverige konstaterar tunga remissinstanser som JK, HD och Regeringsrätten att ett riksdagsbeslut om EU-konstitutionen kan strida mot svensk grundlag. Många länder har beslutat att frågan måste avgöras i folkomröstning, däribland Frankrike, Nederländerna och Storbritannien. De franska och holländska folken röstade nej i folkomröstningar redan på försommaren 2005 med stora majoriteter och högt valdeltagande.


Det som sedan hänt är ur demokratisk synvinkel skrämmande. De politiska ledarna har bakom kulisserna enats om att driva igenom fördraget i alla fall. Folkets stöd tänker man inte efterfråga. För att klara detta måste folkomröstningar undvikas till varje pris. De regeringar som lovat folkomröstning måste nu hävda att det har gjorts sådana stora ändringar så att löftet inte längre gäller. Kolla Reinfeldts krumbukter (de få gånger han visar sig och framförallt uttalar sig om denna för Sverige så viktiga fråga).Nu drivs förslaget igenom med i praktiken oförändrat innehåll. Regeringscheferna svarade redan i mars ja på Angela Merkels fråga om det kunde vara en god idé att ändra framställningen utan att ändra det politiska innehållet. Det nya förslaget är nästan identiskt med det som fransmän och holländare röstade nej till 2005. Hur kunde det bli så här? Förändringar av ord har gjorts. Nu heter det reformfördrag i stället för konstitutionellt fördrag, någon som förstår skillnaden? Symboler som nationalsång och flagga har strukits ur förslagett, men kan återkomma. ”Utrikesministern” har fått en annan titel men samma uppgifter. Det politiska innehållet är oförändrat.

Förslaget innebär stora och avgörande steg i byggandet av en EU-stat.

EU blir en juridisk person och kan ingå avtal som förbinder medlemsstaterna att följa dess politik, Sverige får en halverad röststyrka och minskat inflytande i ministerrådet. Listan på oegentligheter/försämringar kan göras hur lång som helst och det är bara för jävligt att detta nu skall smygas igenom under nytt namn – reformfördrag och i nya kläder – utan gemensam nationalsång och flagga, men lik förbannat samma konstitutionella fördrag som de franska och holländska folken röstade nej till i folkomröstningar redan på försommaren 2005 med stora majoriteter och högt valdeltagande (alla förstod att även britterna skulle säga nej, och därför ställdes den omröstningen in, rent rättsligt hade ju förslaget fallit redan efter franska folkets nej).Det rör sig alltså om grundläggande förändringar för Sverige som nation och för svensk demokrati. Folkmajoriteten har en helt annan syn än riksdagsmajoriteten på denna fråga. Så är det i flertalet EU-länder. En bindande folkomröstning är därför det enda rimliga alternativet. Det går inte att bygga det europeiska projektet i strid med folkviljan, och opinionsmätningarna visar att en klar majoritet av svenskarna vill folkomrösta om EU-fördraget. Sifo har presenterat en omfattande undersökning som visar att en majoritet av de tillfrågade, 51 procent, anser att det är ett dåligt förslag som nu lagts fram. Mätningen visar också att 67 procent vill folkomrösta om frågan. Bara 30 procent tycker att förslaget är bra och 29 procent accepterar att riksdagen ska kunna ta beslutet utan föregående folkomröstning.


Det är därför Sveriges riksdag måste utlysa folkomröstning om detta och sedan i valkampanjen ta sig an uppgiften att övertyga medborgarna i stället för att köra över dem med ett riksdagsbeslut för vilket de i praktiken saknar politiskt mandat. En sådan folkomröstning handlar inte om ja eller nej till EU utan om ja eller nej till detta författningsförslag. Ett nej leder till omförhandling av fördraget och dessutom till möjlighet för Sverige att i likhet med Storbritannien och Danmark få permanent undantag från bland annat kravet på att införa euron. Vänsterpartiet kräver att svenska folket i folkomröstning får ta ställning till detta nygamla förslag till EU-grundlag. Svenska folket står inför ett historiskt vägskäl och måste ha rätten att självt välja sin framtid.
Peter Bowin (v) Ronneby

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr gäller det inte bara idrottsrörelserna. Även idrottslärare på våra skolor tenderar att tillämpa samma logik, och använder idrottslektionerna enbart till att rekrytera folk åt elitidrotten. Vanlig motion lyser helt med sin frånvaro.

Daniel

Anonym sa...

Pubicerad BT 20070816