Ronneby centrum


Gnället över centrum i Ronneby är som ett självspelande piano, d.v.s. väldigt enformigt i längden. Friska idéer är det ont om… och visionerna lyser, med sin frånvaro.

Lek med tanken att flytta dig tillbaka 10-15 år. Ställ dig utanför nuvarande arbetsförmedlingen. Då låg Föreningsbanken här. Den är numera sammanslagen med Sparbanken och huserar i ”nybygget” vid Torget-Strandgatan. Du har också Nordbanken och Handelsbanken kvar. I källaren låg ett gym, idag har vi gym på tre-fyra ställen, förutom alla offentliga gymnastiklokaler och simhallar där det pågår friskvårdsaktiviteter. Snett över gatan låg Appelkvists sport, idag en jättelokal i TeamSportia-regi mittemot Maxi.

Berlings bokhandel har flyttat en gata ner, och istället har vi fått en restaurang Amor. Ramspecialistens lokaler innehåller en frisör, och Ramspecialisten har nya, stora lokaler också mittemot Maxi. Ronneby Radio har blivit en 9.00-9.00 affär med godis, livsmedel och annat. Det finns ett par sådana affärer till. Istället för Ronneby Radio har vi Kallinge radio på Gårdsgatan, i dubbelt så stora lokaler. Gamla Järnboden, förresten, heter Järnia och är ett annat jättebygge på Karlshamnsvägen. Standard och Elkå och Oscar Nilsson klädaffär ligger kvar, har fått konkurrens av Dressman, JC.

För damerna finns många affärer, två i gamla sparbankshuset och Lindex vid torget och ett par på gågatan. Pankans video har slagit igen men istället finns Film och Fabel och RoyPro. Till detta har ett antal varuhus, ÖB, Lidl och ett nytt Konsum i Kallinge och Karlssons i Bräkne-Hoby öppnat. Det finns fortfarande musikaffär, ett par guldsmedsaffärer, klockaffär, skoaffär, blomsteraffärer, senast Eks vid systembolaget. Till detta ska läggas alla caféer, restauranger och pizzerior. Vi har också ett antal frisörer, massörer och annan kropps- och friskvård. Vi har biograf, ja, listan kan bli hur lång som helst, alla affärer i övrigt på Karlshamnsvägen, i Sörby oräknade.

Hur man kan beskriva detta som ”snart är stan helt tom” är för mig obegripligt, om inte syftet är något annat än att beskriva verkligheten.

Peter Bowin (v) Ronneby

Inga kommentarer: