Pigor och drängar


I Ronneby kommunfullmäktige kan det ibland bli intressanta diskussioner. När det vid det senaste fullmäktigemötet debatterades åtgärder mot den höga arbetslösheten talade sig Heli Berg (fp) varm för pigavdrag. Hon motiverade det med att hennes son (!) minsann hade piga i Finland och det var bra.

Ronneby kommunfullmäktiges debatter tenderar ibland att sväva ut utanför Ronneby kommuns gränser.

För anhängarna av ett svenskt pigavdrag borde ändå den nyligen genomförda utvärderingen i Finland komma som en chock. Den visar nämligen att reformen är ett fiasko och att de finska avdragen lett till mycket få jobb. 3 000 jobb inom städning och andra hemtjänster, trots enorma skattesubventioner, har kostat den finska staten 830 miljoner kronor. De flesta av de finska städjobben är tim- eller deltidsanställningar. Merparten av skattesubventionerna har dessutom tagits i anspråk av den övre medelklassen. De nya pigorna jagar dammråttor hos personer med inkomster över 360 000 kronor om året.

Med ett enkelt räkneexperiment kan det idiotiska i det finska experimentet belysas. Om vi antar att lönen för en undersköterska är 17 500 kronor per månad plus sociala avgifter om 40 procent, så kan vi med 830 miljoner kronor anställa 3 400 undersköterskor i sjukvård och äldreomsorg.

Det tycker jag vore bra mycket bättre än en återgång till ett dräng- och pigsamhälle.

Peter Bowin (v)

Fotnot: Det finns heller ingenting som säger att svarta jobb blir vita bara för att de subventioneras med skattepengar. Att anställa svart kommer fortfarande att vara billigare.

En ko kostade 75 kronor vid sekelskiftet mellan 1800 och 1900-talet.
Samma summa, 75 kronor plus mat och husrum, kostade det att hålla sig med dräng under ett år. Årslönen för en piga var 30 kronor, exklusive mat, husrum och kläder.

3 kommentarer:

Roberto Iza Valdés sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Roberto Iza Valdés sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.